Bijzonder gebruik 

Voedingsmiddelen en gevaarlijke stoffen vereisen een aangepaste verpakkingen. Daarom bieden wij voedselveilige zakken, ventilated big bags en UN bags en antistatische FIBC’s.

Food contact 

FIBC’s, geweven zakken en container liners zijn heel geschikt voor de opslag en transport van voedingsproducten.  Hiervoor dienen deze verpakkingen wel aan specifieke voorwaarden te voldoen.

De voedingssector is al decennialang onze belangrijkste markt, waardoor onze productie- en kwaliteitsprocessen volledig zijn afgestemd op voedselveilige verpakkingen. Zo garanderen we de veiligheid van uw producten.

 • Gebruik van voedselcontactmaterialen.

 • Vermijden van verontreinigingen door aangepast design, hygiëne maatregelen en bijkomende controles.

 • Productie in een voedselveilige omgeving volgens de hoogste hygiënestandaarden.

 • Voedselveilige productie in eigen, gecertificeerde omgeving (BRC en ISO 22000)

 • Extra bescherming door barrièreliners en specifieke coatings toe te voegen.

 • Zorgvuldige verpakking in speciale beschermhoezen tegen mogelijke contaminaties.

 • Levering op houten heat treated pallets, op plastic pallets of andere pool pallets.

UN bags

De verpakking van gevaarlijke stoffen vereist speciale aandacht. UN big bags moeten dan ook voldoen aan de internationale UN regulation (het Oranje boek) qua productie, gebruik, testen, labeling en certificering.

Onze UN bags voldoen aan al deze vereisten dankzij de expertise van onze R&D, een doorgedreven kwaliteitsdienst en een gespecialiseerde productie-unit.

 • De verschillende soorten UN FIBC’s worden ingedeeld naargelang ongecoat of gecoat doek met al dan niet een ingebouwde liner. We kunnen deze soorten UN big bags (13H1, 13H2, 13H3 en 13H4) aanbieden op maat van uw toepassing.

 • Voor de borging, testing en certificering van onze UN big bags werken we nauw samen met het Belgisch VerpakkingsInstituut (BVI). 

 •  De productie van deze UN-zakken gebeurt in onze eigen gespecialiseerde productieomgeving.  

Beschermende antistatische big bags (ATEX)

Antistatische FIBC’s beschermen tegen de risico’s van statische elektriciteit. Die ontstaat bij wrijving en scheiding tussen materialen en andere oppervlakten.

De handling van big bags kan voor zo’n ongewenste elektrostatische lading zorgen.

 • De wand van de big bag kan stof aantrekken aan zowel de binnen- als buitenzijde van de zak. 

 • Bij contact kan de geladen zak een kleine, onaangename schok geven aan de operator. 

 • De ontlading kan een vonk doen ontstaan in een ontvlambare of explosiegevoelige omgeving.  

Bij dit risico is een beschermende antistatische big bags volgens de ATEX-richtlijnen aangewezen. Louis Blockx biedt verschillende oplossingen op maat voor Type B, Type C en Type D antistatische FIBC’s volgens de Internationale IEC 61340-4-4 (Ed. 3.0) Standaard.

Afhankelijk van de vereisten bieden we extra opties, zoals een extra liner. Hiervoor beschikken we over een gamma van meerlaagse, voedselveilige, conductieve en permanent antistatische folies. We kunnen deze folies verwerken en voorvormen.

 • Type B FIBC’s zijn gemaakt van doek en folies die vonken en ontladingen vermijden.

 • Type C FIBC’s zijn opgebouwd uit doek met hierin ingeweven geleidende bandjes, verbonden met aardingspunten. Deze zakken worden tijdens het vullen en ledigen geaard, wat de opbouw van de statische lading voorkomt.

 • Type D FIBC’s worden gemaakt uit speciaal Chromiq®-doek. Dit doek voert de statische elektriciteit veilig af zonder dat de big bag geaard hoeft te zijn.

Geventileerde big bags

Geventileerde big bags zijn de ideale verpakking voor het bewaren of vervoeren van agrarische producten zoals aardappelen, ajuinen en fruit, maar ook voor hout. Die producten hebben namelijk een goede verluchting nodig. 

Het weefsel van de FIBC’s zijn gemaakt van een doek met een speciaal weefpatroon. Op regelmatige afstanden ontbreekt een vast aantal verticale bandjes zodat er verluchtingsstroken ontstaan. Ondanks de openingen blijft het weefsel stevig, zodat de big bags ook zwaardere belastingen aankunnen.