Recycled Bags

Duurzaam ondernemen begint bij het verantwoordelijk omgaan met grondstoffen. Daarom hanteren we bij Louis Blockx het Closed Loop-principe. We selecteren en halen gebruikte FIBC’s op bij klanten en herwerken ze zelf tot gerecycleerd polypropyleen (rPP) granulaat. Hiermee maken we hoogwaardige, gerecycleerde verpakkingen. Bovendien zijn we met het Designed for Recycling-programma een voorloper in het uniformiseren van eenvoudig recyclebare big bags.

“Met het gebruik van gerecycleerd polypropyleen kunnen we waardevolle materialen optimaal gebruiken. Zo verlengen we ook de levenscyclus van onze verpakkingen.”

- Lou Blockx, CEO Louis Blockx

Haal uw duurzaamheidsdoelstellingen

De voordelen? We reduceren het gebruik van nieuwe grondstoffen en daarmee ook de plastic afvalberg. Bovendien reduceren we niet alleen onze, maar ook uw carbon footprint. Zo helpt Louis Blockx u om uw duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

We recupereren uw gebruikte FIBC’s en geven deze een tweede leven in onze Responsible Line.

We leveren FIBC’s met een maximaal gehalte gerecycleerd PP.

Louis Blockx Responsible Line
Surprisingly sustainable!

Louis Blockx produceert zelf big bags van gerecycleerd polypropyleen (rPP). Deze alternatieve rPP-verpakkingen vormen de Responsible Line. Deze rPP- FIBC’s zijn even veilig en betrouwbaar in gebruik als de niet-gerecycleerde big bags.

 • De productie ervan hebben we volledig zelf in handen

 • rPP-gehalte van 40% tot 100%, in functie van toepassing

 • Productie en tests volgens de geldende ISO-standaard

 • Eigen testlabo, geaccrediteerd door het Belgisch Verpakkingsinstituut

 • Responsible Line big bags kunnen in verschillende sectoren worden ingezet
  (behalve voor voedselveilige en farmaceutische big bags)

 • Het rPP-doek kan ook dienen voor kleine, geweven FIBC’s en container liners

Hoe werkt het?
Een volledig geïntegreerd systeem

 • We halen een selectie FIBC’s op bij de klant en brengen die over naar onze eigen recycling unit

 • We vermalen en zuiveren de post-consumer FIBC’s door middel van gecontroleerde wastechnieken tot gezuiverde flakes.

 • In de recyclagelijn met speciale filtersystemen herwerken we de flakes tot rPP-granulaat van hoge kwaliteit.  

 • Dit gerecycleerde polypropyleen wordt terug geëxtrudeerd en geweven

 • Vervolgens verwerken we het rPP-weefsel verder tot nieuwe, volwaardige big bags, geweven zakken of container liners. 

Closed Loop
Wij sluiten de cirkel! 

Bij Louis Blockx hanteren we het Multi Market Closed Loop-model. We recycleren gebruikte big bags uit verschillende sectoren en herwerken ze tot rPP-granulaat. Van dit gerecycleerd materiaal produceren we nieuwe, kwalitatieve FIBC’s.

Op deze manier kan elke sector deel uitmaken van dit duurzame project:

 • Voedselveilige FIBC’s en zakken mogen enkel uit virgin PP vervaardigd worden, en dus niet uit gerecycleerd materiaal. Deze zakken kunnen na gebruik wél door ons gerecycleerd worden.

 • Verpakkingen gebruikt voor gevaarlijke stoffen kunnen niet worden gerecycleerd, maar mogen wel uit rPP gemaakt worden.

 • De meeste bulkgoederen hebben geen invloed op de verpakkingen of vice versa. Deze verpakkingen kunnen we dus recycleren én uit gerecycleerd materiaal maken.

Het Closed Loop-principe staat voor “de cyclus waarbij het product, na gebruik in de markt, teruggenomen, gerecycleerd en herwerkt wordt tot een nieuw gelijkaardig product”. Dankzij het Closed Loop-systeem behouden we waardevolle materialen op hetzelfde productniveau en vermijden we de ontginning van nieuwe grondstoffen. 

Designed for recycling

Big bags zijn heel flexibel qua design en materialen. Maar net die flexibiliteit maakt hen soms moeilijk te recycleren. Om een FIBC te recycleren dienen liners gescheiden te worden van het polypropyleen doek. Bovendien bevatten big bags vaak andere kunststoffen. Die bemoeilijken het recyclageproces of verminderen de kwaliteit van het rPP-granulaat.

Met het Designed for Recycling-programma willen wij hier verandering in brengen, in samenwerking met beroepsvereniging EFIBCA. Het doel? Een standaard uitwerken voor big bags zodat we ze eenvoudig en kwalitatief kunnen recycleren.

Die standaard houdt onder andere in dat big bags uit een zo hoog mogelijk gehalte polypropyleen moeten bestaan. Dat levert namelijk het meest kwalitatieve gerecycleerde polypropyleen (rPP) op. FIBC’s die aan de standaard voldoen, krijgen bijgevolg ook een kwaliteitslabel.

Louis Blockx is met het Designed for Recycling-programma een voorloper in het uniformiseren van eenvoudig recyclebare big bags. In samenspraak met de klant werken we al actief aan het herontwerp van enkele modellen.

 

Vragen of interesse? Neem contact op met uw accountbeheerder.